Prosciutto crudo de piept de rata – reteta si povestea noastra

Prosciutto cumva ni se asociaza mai mult cu carnea de porc. Iar feliile subtiri se imbina atat de bine cu niste vin rosu si inca alte bunatati de pe platoul de charcuterie…

Se apropie sarbatorile de iarna si ni s-a facut pofta de piept de rata. Dar nu preparata oarecum ci maturata cu sare, multa sare. Transformata apoi cu pasi foarte lenti in prosciutto.

Cum s-au intamplat toate…

Reteta de prosciutto de piept de rata.
Ingrediente :
2 bucati de piept de rata (in total 350-450 gr)
1 kg de sare de calitate buna (evitati sarea de masa)
Mirodenii dupa plac (noi am utilizat cateva feluri de boabe de piper, cimbru cateva stible, frunza de dafin)

open sandwich cu prosciutto de piept de rata


Metoda de preparare :
Amestecati sarea si mirodeniile.
Intr-un vas incapator masati pieptul de rata pentru 2-3 minute cu o parte din mixul de sare. Apoi intr-un vas potrivit pe care sa-l puteti inchide bine, plasati sarea cu mirodenii si pieptul de rata. Faceti asa incat rata sa fie inconjurata in sare din toate partile. E ca si cum ati face un pat de sare, iar cu restul de sare acoperiti bine carnea. Daca e necesar, mai adaugati niste sare.
Tineti vasul la frigider pentru 24 de ore. Apoi scoateti pieptul de rata din sare. Spalati bine sub jetul de apa rece carnea astfel incat sa dati jos excesul de sare. Cu un prosop curat absorbiti excesul de umiditate de pe bucatile de rata.
Urmatorul pas e sa inveliti fiecare bucata separat in tifon. Odata coconul gata, legati-l cu ata de bucatarie si lasati-i capatul atei lung de vreo jumatate de metru (vedeti pozele si filmuletul).
Noi am instalat pe polita de sus din usa frigiderului un borcanas plin cu lichid, si de el am agatat firele de care se tineau bucatile de carne. De fiece data cand deschideam frigiderul o faceam cu blandete. In aproximativ trei saptamani, rata era buna de savurat.



Tips: peste vreo saptamana si jumatate palpati coconurile, un semn bun este faptul ca rata se intareste. Peste 3 saptamani trebuie sa fie relativ rigida. Pentru a o felia foarte subtire ascutiti bine cutitul. Bagati carnea la congelator pentru 30-60 min, inainte sa o feliati.
Acum, cand pieptul de rata e numai bun de savurat, faceti ce vreti din el, sandwishuri deschise, platouri de charcuterie etc.
Noi mai vrem sa experimentam cu o carbonnara. Vom utiliza bucati din acest prosciutto in loc de bacon sau pancetta.

Doua bucati de prosciutto de rata e cam mult pentru noi, de aceea am taiat carnea in bucati mai mici si am pus bunaciunea la congelator, sa o savuram ori de cate ori vrem 😊

Prieteni, sa aveti pofta !

PS : tare ne-ar placea sa vedem ce v-a iesit si voua. Daca puneti in aplicatie aceasta reteta, va urgam mult sa ne impartasiti experienta voastra.

Cu drag de voi,
Familia The wild stump

Leave a comment