![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5404facebook.jpg?w=1024)
Ne-am propus sa renastem acel parfum din copilarie si-am gatit o tarta tatin traditionala. (in poza avem un puzzle de mere si foietajul)
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5702facebook.jpg?w=1024)
Iata reteta pentru tarte tatin (4 portii):
Ingrediente :
1 aluat foietaj (temperatura camerei)
4-5 mere acrisoare
1-2 stible micute de rozmarin (optional)
Caramela de sos de soia :
100 gr zahar
25 gr unt
O lingurita de sos de soya
2 linguri de apa
Decorati cu ce va place. Noi am utilizat jumatati de alune si flori de gorse galbene.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5708facebook.jpg?w=1024)
Metoda de preparare :
1.Pregatim un disc din aluatul foiatej, in dependeta de forma vasului in care vom gati tarta. Noi am ales o tigaie de fonta cu diametrul de 12 cm.
2.Am pus discul pe hartie de copt, apoi am gaurit-o usor cu o furculita. Dupa am asezat-o la congelator.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5716facebook.jpg?w=1024)
3.Am pregatit caramela intr-un vas de gatit sos :
Am pus in vas zaharul si apa. La foc mediu. Apoi cand zaharul a s-a topit si a devenit usor auriu, am adaugat untul si am amestecat cu un tel foarte rapid astfel incat sa evitam arderea lui si sa obtinem o caramela matasoasa, putem continua amestecarea pe un foc mediu spre mic, pana cand caramela e uniforma. Adaugam la fine o lingurita de sos de soya si amestecam iarasi cu telul pana incorporam acest sos si caramela redevine uniforma.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5724facebook.jpg?w=1024)
4.Turnam caramela in tigaia de fonta. Puteti arunca pe caramela racita un betisor de scortisoara sau o steluta de anason, noi am aruncat doua stible de rozmarin. Sau putem lasa caramela asa cum este.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5732facebook.jpg?w=1024)
5.Merele curatate si taiate le aranjam cum ne place. Noi am ales varianta rustica.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/dscf5760facebook.jpg?w=1024)
6.Peste mere punem discul de foietaj. Cu un cutit gaurim in cateva locuri aluatul. Aceasta va permite evaporarea lichidului mult mai efficient. Peste discul de aluat presuram niste zahar pudra.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/tarte_tatinfum2facebook.jpg?w=1024)
7.Plasam tarta la cuptor : 180 de grade celsius pentru 25-30 min, in dependenta de cuptor. Uneori caramela poate sa debordeze, de aceea e mai bine sa plasam vasul cu tarta pe un tava mai mare.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/tarte_tatinfum3facebook.jpg?w=1024)
8.Cand tarta este coapta, o scoatem din cuptor, o lasam sa se aseze 10 min, apoi o rasturnam intr-o farfurie, cu mare grija caci caramela e inca fierbinte, o feliem si o servim cu inghetata.
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/tarte_tatinfumfacebook.jpg?w=1024)
Bon appetit !
![](https://thewildstump.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/teasing_tarte_tatinfacebook-1.jpg?w=1024)
Pe foarte curand… ❤